Læsning kan være en svær nød at knække for børn.
Der er nogle, der har brug for lidt ekstra træning og støtte for at få mening ud af bogstaverne på siden. Derfor har en del af folkeskolerne i Thy tilbuddet Tidlig Læsehjælp.
Det er en indsats for elever i de helt små klasser.
På Hannæs-Østerild Skole har man valgt at placere Tidlig Læsehjælp uden for skoledagen. Det fortæller Skoleleder Hans Henrik Thrane.
- Vi har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt at tilbyde eleverne læsetræning, inden skoledagen starter. Her er de helt friske og har energi og lyst til at læse, siger han.
Tidligere har man forsøgt at placere det om eftermiddagen, når skoledagen var slut, eller i løbet af skoledagen, hvor børnene, der havde brug for læsehjælp blev taget ud af klassen.
- Begge dele havde sine udfordringer for børnene. Om eftermiddagen var de simpelthen for trætte, mens det forstyrrede at tage dem ud af undervisningen. Vi kunne også se, at eleverne oplevede, at de følte sig anderledes og gik glip af for meget af den øvrige undervisning, fortæller Hans Henrik Thrane.
Frivilligt tilbud
Den Tidlige Læsehjælp består af, at børnene sidder og får hjælp til at læse én til én af en læsevejleder.
Det er klasselæreren, der spotter, hvem der kunne have gavn af tilbuddet om Tidlig Læsehjælp, mens det er op til forældrene, om de tager imod det.
- Der er ikke tale om elever med ordblindhed. Det er typisk blot elever, der har brug for lidt mere støtte og træning for at knække læse-koden, og der er Tidlig Læsehjælp et rigtig stærkt tilbud, siger Hans Henrik Thrane.
Ifølge Hans Henrik Thrane er Tidlig Læsehjælp også et rigtig eftertragtet tilbud til børnene.
- Vi har forældre, der selv efterspørger det, og vi oplever også, at børnene er rigtig glade for det, siger han.
Det er forskelligt fra den enkelte folkeskole, om man tilbyder Tidlig Læsehjælp, og hvordan det i så fald er indrettet.
Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du tage fat i din egen skole.